In tijdelijke contracten mag u geen concurrentiebeding en relatiebeding opnemen. Een uitzondering is mogelijk wanneer er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Deze belangen moet u dan wel in het beding vermelden.
Een concurrentiebeding verbiedt werknemers om na het einde van de arbeidsovereenkomst gedurende een bepaalde periode direct of indirect werkzaam of betrokken te zijn bij een onderneming met gelijksoortige activiteiten. Een relatiebeding is een afspraak tussen een werkgever en een werknemer die de werknemer verbiedt na het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaam te zijn voor of contact te hebben met klanten of relaties van de werkgever.
Het uitgangspunt is dat een concurrentie- en een relatiebeding in tijdelijke contracten ongeldig zijn. De reden hiervoor is dat de werknemer ‘dubbel nadeel’ ondervindt: een dergelijk beding belemmert de overstap naar een andere baan, terwijl bij aanvang van de overeenkomst vaststaat dat deze tijdelijk is. Een beding kan daarom alleen geldig zijn als daarin staat welk zwaarwegend bedrijfsbelang het noodzakelijk maakt om de werknemer na afloop van de overeenkomst beperkingen op te leggen in de wijze waarop deze werkzaam mag zijn. Heeft de werkgever het beding wel van een motivering voorzien, maar overtuigt deze motivering de rechter niet, dan kan de rechter het beding achteraf ongeldig verklaren.
In een recente zaak ging het om twee werknemers van een bedrijf dat voor anderen investeerde in grond. Eén werknemer had een vast contract en de ander een contract voor bepaalde tijd. Beide werknemers zeggen de arbeidsovereenkomst op en beginnen samen een concurrerende onderneming. Vervolgens houdt hun oude werkgever hen aan het concurrentie- en relatiebeding. Mag dit ook bij de werknemer die een tijdelijk contract had?
Dat hangt dus af van in de inhoud van de bedingen. In het concurrentiebeding staat dat de werknemer volledig inzicht krijgt in de werkwijze waarop de marktpositie van de werkgever is gebaseerd, de locatie waar de werkgever actief is en op de hoogte is van de financiële positie van de werkgever, zodat een beding noodzakelijk is om de marktpositie van de werkgever te beschermen. De noodzaak van het relatiebeding wordt gemotiveerd door aan te geven dat de onderneming volledig afhankelijk is van het behoud van haar klanten en relaties. De werknemers hebben dusdanig veel contact met klanten dat de werkgever er belang bij heeft die contacten na afloop van het dienstverband te verbieden.
Is dit voldoende om beide bedingen in stand te houden? De rechter oordeelt van wel en acht zowel het concurrentie- als het relatiebeding geldig. De rechter neemt in overweging:
Daarom wordt het ook de werknemer met het tijdelijke contract verboden de concurrerende onderneming te exploiteren, zolang de bedingen gelden.
Een concurrentie- en relatiebeding zijn mogelijk in een tijdelijk contract. Wel vereist het formuleren van deze bedingen maatwerk, want zij moeten voorzien zijn van een goede motivering. Wilt u een concurrentie- en/of relatiebeding laten opstellen? Of wilt u bestaande contracten laten controleren? Wij bekijken graag in hoeverre uw arbeidsovereenkomsten voldoen aan wettelijke vereisten. Neem contact met ons op:
Een tijdelijke werknemer kan in beginsel niet meer worden gehouden aan een concurrentiebeding. Echter, er is altijd weer een uitzondering op de regel en zo ook op deze.
Werkgevers willen vaak een concurrentie- en/of relatiebeding van toepassing laten zijn op hun werknemers. De wet vereist dat een dergelijk beding ‘schriftelijk’ wordt overeengekomen. Wat betekent dit precies?
Wat kunt u wel en niet opnemen in een arbeidsovereenkomst, wat houden verschillende bepalingen in en waar moet u op letten?
Met een geldig nevenwerkzaamhedenbeding en boetebeding had een werkgever € 750.000,- aan boetes kunnen incasseren.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.