Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Herstel van de arbeidsovereenkomst komt steeds vaker voor

Publicatiedatum 13 februari 2018

Arbeidsovereenkomsten worden steeds vaker hersteld door de rechter, ook in hoger beroep en cassatie. Voor de tijd tussen de beëindiging van het dienstverband en het herstel daarvan kan de rechter een voorziening toekennen zoals doorbetaling van loon, vakantiegeld en het compenseren van een pensioengat. De rechter heeft echter ook de mogelijkheid om niets toe te kennen.

wederindiensttreding

Indien een arbeidsovereenkomst ten onrechte beëindigd is, kan de rechter deze herstellen. Voor 2015 was het niet mogelijk om tegen een dergelijke beslissing van de rechtbank in hoger beroep en cassatie te gaan, maar tegenwoordig wel. Hierdoor kan het dienstverband dat bij de rechtbank is hersteld of beëindigd, in hoger beroep of cassatie alsnog worden beëindigd of hersteld. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor de werkgever, bijvoorbeeld als deze alsnog het loon, sociale premies en pensioen moet betalen over de periode tussen de beëindiging van het dienstverband door de kantonrechter en de uitspraak van het Hof dat deze beëindiging onterecht is.

In de praktijk

In een recente zaak ging het om een conflict tussen een werkneemster en haar werkgever. Werkneemster is al bijna 40 jaar in dienst van het bedrijf dat in de zorg actief is. De laatste jaren functioneert werkneemster minder, waardoor uiteindelijk de werkgever aan de kantonrechter verzoekt om het dienstverband te ontbinden. De rechtbank wijst dit verzoek toe.

De werkneemster is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep. Het Hof geeft de werkgever de opdracht het dienstverband te herstellen, maar niet met terugwerkende kracht. Hoe zit het nu met de periode tussen de beëindiging en het weer in dienst nemen van de werkneemster? Heeft de werkneemster recht op een vergoeding, ook al heeft zij in de tussentijd niet gewerkt? De rechter kan inderdaad voorzieningen toewijzen voor de tijd waarin de arbeidsovereenkomst onderbroken was, bijvoorbeeld doorbetaling van loon, vakantiedagen of het opvullen van een pensioengat. Een dergelijk bedrag kan flink oplopen. Per slot van rekening kunnen hoger beroep en cassatie soms jaren duren.

In dit geval heeft het Hof echter geen voorziening toegewezen, waarop de werkneemster in cassatie gaat. Volgens haar is de rechter verplicht om een vergoeding toe te kennen als het dienstverband wordt hersteld. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het Hof de vrijheid had om geen vergoeding toe te kennen. De rechter is verplicht per geval te kijken welke voorziening op zijn plaats is. Daarom heeft volgens de Hoge Raad de rechter ook de mogelijkheid om in het geheel geen vergoeding toe te wijzen.

Kortom, de werkgever moet de werkneemster moet weer in dienst nemen, maar zij krijgt geen vergoeding voor de onderbreking van haar dienstverband en de nadelige gevolgen daarvan voor de opbouw van haar pensioen.

Wat betekent dit voor u?

Sinds de invoering van de WWZ zijn er veel gevallen waarin werknemers in hoger beroep gaan tegen een ontslagbeschikking. Wat zijn voor u als werkgever de belangrijkste zaken om rekening mee te houden?

  • De rechter kan een vordering tot herstel van het dienstverband toewijzen. Hierdoor kunt u, zelfs na jaren procederen, verplicht zijn de werknemer weer in dienst te nemen. Ook als u al iemand anders voor die functie heeft aangenomen
  • De rechter kan een extra voorziening toewijzen. Een rechter kan bijvoorbeeld een vergoeding toekennen aan een werknemer wegens verwijtbaar handelen van de werkgever.

Ons advies

Wees voorbereid op de gevolgen van een ontslag die pas in een later stadium aan de orde kunnen komen. Ons team van arbeidsrechtspecialisten helpt u graag bij het inventariseren van de mogelijkheden en het beperken van de risico’s. Wilt u meer hierover weten of heeft u andere vragen over personeel en arbeidsrecht? Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.