Paul Russell

senior partner

Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat

paul.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Restitutie van roofkunst in Nederlandse musea

Publicatiedatum 10 oktober 2018

Het onderzoek naar geroofde kunst in Nederlandse musea is vrijwel afgerond. Daaruit blijkt dat de herkomst van 170 objecten verdacht is. Indien u als erfgenaam een van deze werken wilt claimen dient u bij rijksmusea een verzoek in te dienen bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij andere musea kunt u rechtstreeks naar het museum stappen. Komt u er dan niet uit dan kunt u een bindend advies vragen bij de Restitutiecommissie.

Toorop-Godsvertrouwen

Het project Museale verwervingen na 1933 – waarover wij al eerder berichtten – is inmiddels zo goed als afgerond. De collecties van alle musea met uitzondering van het Rijksmuseum zijn gecontroleerd. Daaruit blijkt dat de herkomst van 170 objecten verdacht is, zo berichten nu.nl en Trouw.

Restitutieverzoek

Wat kunnen erfgenamen doen als zij een claim op een van deze 170 kunstwerken  hebben? In eerste instantie kunnen zij contact opnemen met het museum over de mogelijkheid van teruggave of dat op een andere wijze recht kan worden gedaan aan hun eigendom. Bij rijksmusea zal dit verzoek moeten worden ingediend bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor niet-rijksmusea geldt dat als partijen er niet samen uitkomen, de kwestie voor bindend advies kan worden voorgelegd aan de Restitutiecommissie. Uiteraard dienen dergelijke verzoeken goed onderbouwd te zijn. Russell Advocaten heeft grote ervaring met dergelijke verzoeken en is u graag van dienst om u te helpen een goed onderbouwd verzoek met kans van slagen in te dienen.

Museum Boijmans Van Beuningen

Een van de musea die recent de collectie heeft gecontroleerd is Museum Boijmans Van Beuningen. Daaruit blijkt dat het zo’n 30 verdachte voorwerpen in bezit heeft, waarvan er inmiddels zes zijn teruggegeven. Een van deze “teruggegeven” kunstwerken – dat met name genoemd wordt in het Trouw-artikel – is de tekening “Godsvertrouwen” van Jan Toorop. Deze is dankzij de inzet van Russell Advocaten teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Joodse eigenaars, Ernst en Gertrude Flersheim, ruim voordat het museum begonnen was aan de controle van zijn collectie. Ook bij de teruggave van een ander werk van Jan Toorop dat tot de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen behoorde, “De Theems”, hebben wij de erven-Flersheim met succes bijgestaan in de procedure voor de Restitutiecommissie.

Naar aanleiding van het onderzoek organiseert Museum Boijmans Van Beuningen van 13 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 een tentoonstelling over de lotgevallen van het museum in de jaren 1935-1958.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van teruggave van roofkunst? Heeft u een claim en wilt u ondersteuning bij het indienen daarvan? Of heeft u andere vragen over kunst en recht? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Museale verwervingen na 1933 – restitutie van roofkunst

    Naar aanleiding van de presentatie van de rapportage “Museale verwervingen na 1933” heeft BNR Juridische Zaken Mr. Paul Russell, senior partner bij Russell Advocaten, geïnterviewd. In het gesprek gaat mr. Russell in op het restitutiebeleid in Nederland en de juridische problemen waarmee de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaars van roofkunst te maken krijgen wanneer zij teruggave van hun eigendom vorderen.

    Lees meer

    Restitutie van koloniale kunst

    Moet koloniale kunst uit 55 landen, die in de westerse wereld aangeduid worden als Afrika, ook worden gerestitueerd door de musea in Nederland en daarbuiten? En zo ja, op welke (juridische) grondslag?

    Lees meer

    Hidden Gems: Treasured artwork adds to allure of Netherlands

    In his interview on “Hidden Gems – Treasured artwork adds to allure of Netherlands”, Reinier Russell talks about how artworks still reflect the spirit of the Golden Age and where they can be found.

    Lees meer

    Invoer kunst van buiten de EU wordt moeilijker

    Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?

    Lees meer

    Afrikaans masker blijkt miljoenen waard. Kan de verkoper de verkoop ongedaan maken?

    Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?

    Lees meer

    Krimgoud gaat terug naar Oekraïne

    Na negen jaar is er eindelijk duidelijkheid naar wie de schatten van de Krim moeten. Volgens de Hoge Raad moeten zij naar de staat Oekraïne, de eigenaar en beheerder van de archeologische voorwerpen die in 2014 in bruikleen waren gegeven aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Hoe is de Hoge Raad tot oordeel gekomen?

    Lees meer