Per 1 januari 2020 gaat er veel veranderen in het arbeidsrecht. Zo komt er de mogelijkheid om verschillende ontslaggronden samen te voegen, wijzigt de berekening van de transitievergoeding en komen er nieuwe regels voor oproepkrachten. Ook mag een werkgever over langere tijd tijdelijke contracten sluiten en wijzigt de opbouw van de WW-premie.
Op 28 mei 2019 heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Deze wet treedt per 1 januari 2020 in werking. Wat zijn de zes belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht?
Verschillende onvoldragen ontslaggronden mogen worden samengevoegd. Dit is de zogenaamde cumulatiegrond of “i-grond”. Nu moet de werkgever nog volledig voldoen aan een van de acht wettelijke ontslaggronden. Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kan de werknemer maximaal 1,5 keer de transitievergoeding krijgen.
De transitievergoeding wijzigt:
De ketenregeling wordt verruimd. Werkgevers mogen aansluitend drie tijdelijke contracten in drie jaar – in plaats van twee jaar – aangaan, zonder dat een werknemer recht heeft op een vast contract. Bij seizoensarbeid wordt het mogelijk om de periode tussen een keten van tijdelijke contracten bij cao te verkorten van zes naar drie maanden. Voor invalkrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte komt er een uitzondering op de ketenregeling.
Ten vierde dienen oproepkrachten per 1 januari 2020 minstens vier dagen van te voren te worden opgeroepen door de werkgever. Indien de werkgever een oproep tot werken korter dan vier dagen van tevoren afzegt, dan heeft de oproepkracht toch recht op loon. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot één dag.
Daarnaast moet een oproepkracht na twaalf maanden een contract aangeboden krijgen voor het gemiddelde aantal uren dat hij in die twaalf maanden heeft gewerkt. Indien de werkgever dit contract niet aanbiedt, dan heeft de oproepkracht alsnog recht op loon over dit aantal uren.
Ten vijfde komt er – in plaats van de sectorafhankelijke hoogte van de WW-premie – een lage WW-premie voor werknemers met een vaste baan en een hogere WW-premie voor werknemers met een tijdelijk contract. De hoge premie geldt niet bij flexcontracten met jongeren onder 21 jaar die maximaal 12 uur per week werken.
Ten zesde krijgen payrollers minimaal dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Tevens moet voor payrollers per 1 januari 2021 ook een pensioenregeling door het payrollbedrijf worden ingesteld als ze werken bij een inlener waar een pensioenregeling geldt voor werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies.
Heeft u nog vragen over de zes punten waarop de Wet arbeidsmarkt in balans het arbeidsrecht wijzigt? Neem dan contact met ons op:
Per 1 januari 2020 wijzigt de berekening van de transitievergoeding. Het kan daardoor voor werkgevers veel uitmaken of zij deze vergoeding voor of na 1 januari 2020 moeten betalen. Wat zijn de wijzigingen?
Na de Wet werk en zekerheid komt de regering nu met het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans om een aantal ongewenste neveneffecten van de Wwz te corrigeren. Wat zijn de plannen?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.