De transitievergoeding gaat veranderen per 1 januari 2020. De hogere vergoeding voor oudere werknemers vervalt, evenals de gunstiger regeling voor kleine bedrijven. Werknemers krijgen altijd recht op een 1/3 maandsalaris per dienstjaar, ongeacht de duur van het dienstverband.
De transitievergoeding gaat veranderen per 1 januari 2020. De hogere vergoeding voor oudere werknemers vervalt evenals de gunstiger regeling voor kleine bedrijven. Verder wordt de alternatieve voorziening in de cao beperkt tot ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Ook hoeft deze niet langer gelijkwaardig te zijn. Ook verdwijnt de hogere transitievergoeding bij een dienstverband van meer dan 10 jaar.
De regeling waarbij werknemers van 50 jaar en ouder een hogere transitievergoeding krijgen vervalt. Zij krijgen dan net als andere werknemers recht op 1/6 maandsalaris per half gewerkt jaar ongeacht hun leeftijd en ongeacht de duur van het dienstverband.
Op dit moment hebben werknemers van 50 jaar en ouder met een dienstverband van meer dan tien jaar recht op een hogere transitievergoeding. Deze geldt alleen voor de jaren vanaf hun vijftigste. Over die periode hebben zij recht op een 1/2 maandsalaris per half gewerkt jaar. Deze overgangsregeling geeft hen de gelegenheid om zich voor te bereiden op een lagere vergoeding dan voor de invoering van de Wwz. Deze regeling geldt niet voor kleine bedrijven.
De regeling waarbij ondernemingen met minder dan 25 werknemers een lagere transitievergoeding mogen betalen vervalt. Zij hoeven nu nog alleen over het dienstverband vanaf 1 mei 2013 transitievergoeding te betalen. Deze overgangsregeling geldt alleen voor ontslag wegens de slechte financiële situatie van het bedrijf. Ook de regeling voor oudere werknemers is voor hen niet van toepassing.
Kleine ondernemers die wegens bedrijfseconomische omstandigheden werknemers moeten ontslaan, zullen dus bij werknemers met een lang dienstverband moeten letten op deze termijn.
Is de ondernemer gebonden aan een cao dan is het mogelijk om in een cao een voorziening op te nemen in plaats van de transitievergoeding. De eis dat deze voorziening gelijkwaardig moet zijn vervalt per 1 januari 2020. Ook deze regeling geldt alleen voor ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden.
Van deze regeling kan alleen gebruik gemaakt worden in cao’s die 1 januari 2020 of later ingaan. Voor lopende cao’s blijft de eis van gelijkwaardigheid gelden.
Vanaf 1 januari 2020 bedraagt het recht op transitievergoeding altijd 1/3 maandsalaris per dienstjaar, ongeacht de duur van het dienstverband. De hogere vergoeding vanaf het 10e dienstjaar vervalt. Ook krijgen werknemers vanaf de eerste dag van hun dienstverband recht op een transitievergoeding bij ontslag, zelfs bij ontslag tijdens de proeftijd.
In de meeste gevallen zal het niet mogelijk zijn om te wachten met het geven van ontslag. Wachten met ontslag betekent dat de problemen minder urgent zijn, dus is er minder reden om de werknemer te ontslaan. Bij het beëindigen van slapende dienstverbanden van langdurig of blijvend arbeidsongeschikte werknemers is wachten wel mogelijk.
Vanaf 1 januari 2020 komt er ook de mogelijkheid om een werknemer wegens een combinatie van redenen te ontslaan. Het is echter nog niet duidelijk hoe dit in de praktijk zal uitpakken. Mogelijk moet naast de transitievergoeding vaker ook nog een billijke vergoeding worden betaald.
Of het mogelijk is te wachten met ontslag is dan ook een complexe zaak die per geval bekeken dient te worden. Wij geven u daar graag advies over.
Wilt u weten wat de gevolgen van de wijzigingen in de transitievergoeding zijn voor uw bedrijf? Zoekt u advies over ontslag en ontslagvergoedingen? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:
Op 28 mei 2019 heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Deze wet treedt per 1 januari 2020 in werking. Wat zijn de zes belangrijkste veranderingen?
Het UBO-register, de Wet arbeidsmarkt in balans, meldplicht ook bij girale transacties in de kunstwereld en nog veel meer regelingen wijzigen in 2020. Lees verder om op de hoogte te zijn van de belangrijkste wijzigingen voor u en uw bedrijf.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?