Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Er zijn geen algemene regels voor gevelreclame. Iedere gemeente stelt deze zelfstandig vast. Wel geldt dat hoe opvallender en ingrijpender de reclame is, des te eerder een vergunning vereist zal zijn. Kijk daarom eerst wat de regels zijn in uw gemeente, voordat u reclame plaatst of vraag juridisch advies.
Elke gemeente bepaalt afzonderlijk in zijn Algemene Plaatselijke Verordening of, en onder welke voorwaarden, gevelreclame is toegestaan. Veel gemeentes hanteren een vergunningstelsel: zonder vergunning is deze vorm van reclame verboden.
In sommige gevallen kunt u met een meldingsformulier volstaan. Een melding kan voldoende zijn als voor de reclame geen bouwkundige ingrepen nodig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als de reclame op de gevel wordt geschilderd en die niet wordt verlicht. Komen er schroeven of bouten aan te pas of verlichting, dan is al gauw een vergunning nodig.
Als een vergunning nodig is, dan zal de gemeente toetsen aan criteria als afmetingen, locatie, bouwkundige veiligheid en welstand (inpassing in het gebouw en de openbare ruimte). Is uw bedrijf in een monument gevestigd, dan kunnen er verdergaande beperkingen gelden voor het uiterlijk van de reclame en de inpassing daarvan in het ontwerp van het monument. Een aanvullende monumentenvergunning is in dat geval vereist. Nu steeds vaker naoorlogse functionele architectuur als monument wordt aangewezen, kunt u ook onverwacht in een monument blijken te zitten.
Is een bestaande gevelreclame aan vervanging toe, dan gelden voor die vervangende gevelreclame de actuele vergunningscriteria. Dat kan ‘vervangen door hetzelfde’ onmogelijk maken. Controleer daarom ook bij vervanging of vernieuwing wat de geldende regels zijn.
Komt uw bedrijf niet in aanmerking voor een vereiste vergunning voor gevelreclame, dan kunt u alternatieven overwegen, zoals een vlaggenmast, lichtmastreclame of reclame op uw bedrijfsauto’s. Ook voor die alternatieven kan er een vergunningplicht zijn, maar de voorwaarden daarvan kunnen minder knellend zijn.
Heeft u juridisch advies nodig over gevelreclame? Of heeft u andere vragen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?