Na twee jaar ziekte van de werknemer mag u de betaling van het loon staken. Ook kunt u de arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigen. Als de werknemer hierom vraagt moet u dat zelfs doen. In beide gevallen bent u de transitievergoeding verschuldigd.
Tijdens de eerste twee jaren arbeidsongeschiktheid van een werknemer zijn er allerlei verplichtingen waar u als werkgever aan moet voldoen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als uw werknemer na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt is? U mag dan:
Tijdens de eerste twee ziektejaren moet de werkgever het loon van de zieke werknemer doorbetalen. Na twee jaar loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer gewoon door, maar stopt de loondoorbetalingsverplichting. Is de werknemer na twee jaar nog steeds geheel arbeidsongeschikt? Dan hoeft u dus in principe geen loon meer te betalen.
Als u niet heeft voldaan aan uw re-integratieverplichtingen tijdens de eerste twee ziektejaren, kan UWV echter bepalen dat u nog maximaal een jaar langer het loon van de werknemer moet doorbetalen.
Is de werknemer na twee jaar ziekte nog voor ten minste 35% arbeidsongeschikt, maar niet volledig én duurzaam arbeidsongeschikt? Dan heeft de werknemer recht op een WGA-uitkering. Deze uitkering wordt aan u doorbelast. Tegen dit risico kunt u zich verzekeren.
Tijdens de eerste twee ziektejaren mag u de werknemer niet ontslaan. Na twee jaar wordt het opzegverbod opgeheven en mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen. Dit kan met wederzijds goedvinden van de werknemer of u kunt een ontslagvergunning aanvragen bij UWV.
Indien de werknemer verzoekt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, bent u verplicht dit te doen. Alleen als u een gerechtvaardigd belang hebt bij het voortduren van de arbeidsovereenkomst, hoeft u dit verzoek niet in te willigen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als er nog mogelijkheden voor re-integratie van de werknemer zijn.
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid bent u bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding verschuldigd. Ook nadat u al twee jaar lang het loon van de werknemer hebt doorbetaald.
Vanaf 1 april 2020 kunt u de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte gecompenseerd krijgen. Deze regeling geldt tot 1 oktober 2020 ook voor reeds betaalde transitievergoedingen. De transitievergoeding wordt niet gecompenseerd over de periode waarin het dienstverband “slapend” in stand is gebleven.
Niet-opgenomen vakantiedagen van de zieke werknemer moeten worden uitbetaald bij beëindiging van het dienstverband.
Wilt u meer informatie over wat er allemaal dient te gebeuren tijdens de eerste twee ziektejaren en daarna? Onze advocaten arbeidsrecht vertellen u graag wat u allemaal mag doen en wat u allemaal moet doen! Neem contact met ons op:
Heeft u voor 1 april 2020 een werknemer die twee jaar ziek was een transitievergoeding betaald? Die vergoeding kunt u gecompenseerd krijgen! Maar dan moet u uw verzoek om compensatie wel uiterlijk 30 september indienen. Aan welke voorwaarden moet uw verzoek voldoen?
Uw werknemer meldt zich ziek. Wat moet u nu doen om een loonsanctie te voorkomen? Wij geven u een handig stappenplan.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.