Als uw werknemer langdurig ziek is, heeft u als werkgever de nodige verplichtingen. Uw belangrijkste taak is om te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk re-integreert. Voldoet u hier niet aan dan kunt u langer het loon van de werknemer moeten doorbetalen. In ons stappenplan ziet u wanneer u wat moet doen.
Meldt uw werknemer zich ziek? Dan rusten op u als werkgever de nodige verplichtingen. Indien u zich hier niet aan houdt, kan het UWV u zelfs verplichten om het loon van uw zieke werknemer langer door te betalen. Met het volgende stappenplan kunt u precies zien welke stappen u wanneer moet nemen als uw werknemer zich ziek meldt:
Uw werknemer meldt zich ziek. U moet deze ziekmelding zo snel mogelijk doorgeven aan de arbodienst of bedrijfsarts.
Uiterlijk in de zesde ziekteweek stelt de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse op. Hiermee wordt de situatie van de werknemer in kaart gebracht: wat zijn de beperkingen van de werknemer en welke re-integratiemogelijkheden zijn er? Vanaf dit moment bent u ook verplicht om een re-integratiedossier aan te leggen.
Binnen acht weken stelt u samen met uw werknemer een plan van aanpak op. Hierin staan de afspraken die u met uw werknemer heeft gemaakt over het re-integratietraject.
Heeft uw werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en is hij ziek geworden? Dan mag u uw werknemer na 13 ziekteweken ontslaan.
Is uw werknemer langer dan 42 weken ziek? Meldt uw werknemer dan ziek bij het UWV. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag nadat uw werknemer 42 weken ziek is.
Rond het einde van het eerste ziektejaar stelt u samen met uw werknemer een eerstejaarsevaluatie op. Hierin evalueert u de re-integratie tot dan toe en maakt u afspraken voor het komende jaar. Kan uw werknemer niet meer terugkeren in zijn eigen of aangepast werk binnen uw onderneming? Dan moet uiterlijk binnen zes weken na de eerstejaarsevaluatie een re-integratie tweede spoortraject worden opgestart.
Als blijkt dat uw werknemer helemaal niet meer kan werken, kan uw werknemer vervroegd WIA aanvragen. Uw werknemer kan na minimaal de derde ziekteweek, maar uiterlijk voor de 68e ziekteweek een vervroegde WIA-uitkering aanvragen. Als uw werknemer vervroegd WIA krijgt, dan mag u de WIA-uitkering aftrekken van het loon dat u moet doorbetalen.
Uw werknemer ontvangt een brief van het UWV over het aanvragen van een WIA-uitkering. U ontvangt een kopie van deze brief.
Uiterlijk twee weken voordat de werknemer een WIA-uitkering aanvraagt, stelt u samen met uw werknemer de eindevaluatie op. Hierin staat de status van de re-integratie. Bovendien moet u een kopie van het re-integratieverslag aan uw werknemer overhandigen.
U levert het re-integratieverslag bij het UWV in. Hierin neemt u op:
Op basis van het verslag beoordeelt het UWV of u voldoende heeft gedaan voor de re-integratie van uw zieke werknemer.
Nog een tip: houd een vinger aan de pols! U bent verplicht minstens eens per zes weken een voortgangsgesprek te voeren met de werknemer over de ontwikkelingen in het re-integratietraject.
U bent er als werkgever voor verantwoordelijk dat het re-integratietraject goed verloopt. Als u zich onvoldoende inzet voor de re-integratie van uw zieke werknemer, kan het UWV een loonsanctie opleggen. U moet dan na twee jaar ziekte het loon tot maximaal één jaar langer doorbetalen.
Span u dus actief in voor de re-integratie van uw werknemer en zorg dat uw re-integratie-inspanningen uitgebreid schriftelijk worden vastgelegd in een dossier! Schakel daarnaast juridisch advies en een professioneel re-integratiebureau in. Ook kunt u een deskundigenoordeel van het UWV vragen om zeker te zijn dat de re-integratie-inspanningen voldoende zijn.
Heeft u vragen over uw verplichtingen ten opzichte van zieke werknemers? De specialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. Neem dan contact met ons op:
Twijfelt u of uw zieke werknemer arbeidsongeschikt is voor de eigen werkzaamheden? Wilt u checken of de re-integratieverplichtingen door uzelf of uw zieke werknemer worden nagekomen? Een deskundigenoordeel van het UWV kan antwoord geven op deze vragen.
Wat zijn uw verplichtingen als werkgever wanneer een van uw werknemers langdurig ziek is?
Tot wel drie jaar loon doorbetalen bij ziekte, de UWV-arts die de bedrijfsarts overrulet en korting op je WIA-uitkering als je gaat werken. Drie grote ergernissen als werknemers ziek zijn die het kabinet wil aanpakken. Wat zijn de plannen?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.