Als uw werknemer zich ziekmeldt, beoordeelt een bedrijfsarts of de werknemer nog in staat is om te werken. Als de bedrijfsarts oordeelt dat uw werknemer niet kan werken, kunt u soms toch uw twijfels hebben: is mijn werknemer wel echt ziek? U kunt dan daarover een deskundigenoordeel vragen aan het UWV.
Niet alleen als u twijfelt of uw werknemer wel echt ziek is, kan het nuttig zijn om een deskundigenoordeel aan te vragen. Vindt u bijvoorbeeld dat uw werknemer onvoldoende meewerkt aan de eigen re-integratie en bent u van plan een loonstop toe te passen? Dan kunt u voor de zekerheid een oordeel van het UWV vragen over de re-integratie-inspanningen van uw werknemer. Ook kunt u uw eigen re-integratie-inspanningen laten checken. Zo weet u of u op het goede spoor zit. U wilt immers niet geconfronteerd worden met een loonsanctie van het UWV.
Zowel de werkgever als de werknemer kan een deskundigenoordeel aanvragen. De kosten van dit oordeel komen voor rekening van de aanvrager.
Het UWV kan een deskundigenoordeel geven over vijf vragen:
In de aanvraag moet u aangeven op welke van de bovenstaande vijf vragen u een antwoord wilt. U kunt slechts één vraag kiezen.
Tip: Vraagt u een deskundigenoordeel over uw eigen re-integratieverplichtingen (vraag 4) aan? Doe dit dan tijdig, zodat u het re-integratietraject zo nodig nog kunt bijsturen!
Let op: In sommige situaties zal het UWV geen deskundigenoordeel geven. Zo zal het UWV de geschiktheid van uw werknemer voor het eigen werk (vraag 1) alleen beoordelen als u en uw werknemer hierover van mening verschillen. Ook zal een deskundigenoordeel worden afgewezen als uw werknemer niet meewerkt aan een onderzoek naar de geschiktheid voor het eigen werk.
Het deskundigenoordeel wordt gegeven door een onafhankelijke verzekeringsarts of arbeidsdeskundige van het UWV. Dit oordeel is niet bindend. U en uw werknemer zijn dus niet verplicht om het deskundigenoordeel op te volgen. Het UWV zal het deskundigenoordeel overigens wel bij de beoordeling van het re-integratieverslag betrekken! Aan het niet opvolgen van het deskundigenoordeel kunnen dus wel consequenties zitten.
Als u en uw werknemer na het oordeel van het UWV van mening blijven verschillen, dan kunt u naar de rechter stappen. Ook de rechter zal het deskundigenoordeel in zijn uitspraak betrekken. Vaak volgt de rechter het deskundigenoordeel, maar dit is niet altijd het geval.
Een deskundigenoordeel moet worden onderscheiden van een second opinion door een andere bedrijfsarts, die alleen door uw werknemer kan worden aangevraagd.
Heeft u een zieke werknemer en zoekt u daarover juridisch advies? Wilt u meer weten over het deskundigenoordeel? Neem dan contact met ons op:
Uw werknemer meldt zich ziek. Wat moet u nu doen om een loonsanctie te voorkomen? Wij geven u een handig stappenplan.
Wat zijn uw verplichtingen als werkgever wanneer een van uw werknemers langdurig ziek is?
Tot wel drie jaar loon doorbetalen bij ziekte, de UWV-arts die de bedrijfsarts overrulet en korting op je WIA-uitkering als je gaat werken. Drie grote ergernissen als werknemers ziek zijn die het kabinet wil aanpakken. Wat zijn de plannen?
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.