Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Coronacrisis: verlenging tijdelijke huurovereenkomst is mogelijk

Publicatiedatum 16 april 2020

Het wetsvoorstel dat een verlenging voor bepaalde tijd van tijdelijke huurovereenkomsten mogelijk maakt is aangenomen. De wet regelt hoe en wanneer een verzoek om verlenging moet worden ingediend en op welke gronden dit verzoek mag worden geweigerd.

tijdelijke-verhuur

Door de coronacrisis kan het extra moeilijk zijn om na afloop van een tijdelijk huurcontract een nieuwe woning of een nieuwe huurder te vinden. Denk aan quarantaine, extra diensten voor zorgpersoneel en ontslag waardoor mensen geen tijd of geld hebben voor een verhuizing. Maar bij verlenging van een tijdelijk huurcontract ontstaat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat willen veel verhuurders niet. Daarom is er een noodmaatregel die een verlenging voor bepaalde tijd mogelijk maakt: de Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten. Wat houdt deze wet in?

Welke huurovereenkomsten vallen onder de spoedwet?

De regeling geldt voor huurovereenkomsten die eindigen na 31 maart 2020 en voor 1 juli 2020. Zowel de huurder als de verhuurder kunnen een voorstel doen om de huurovereenkomst met een, twee of drie maanden te verlengen. De verlenging mag duren tot uiterlijk 1 september 2020. De huurder moet het verzoek om verlenging doen binnen een week nadat de verhuurder de einddatum van de huurovereenkomst heeft gemeld aan de huurder.
Let op: doet de verhuurder geen tijdige melding van de einddatum, dan wordt de huurovereenkomst op grond van de wet voor onbepaalde tijd verlengd. Deze meldplicht geldt ook voor de verlengde huurovereenkomst.

Heeft de verhuurder het einde van de huur al voor de inwerkingtreding van de wet aangezegd? Dan mag de huurder binnen een week na de inwerkingtreding van de wet alsnog een verzoek om verlenging indienen. Ook mogen partijen in onderling overleg alsnog besluiten om de huurovereenkomst voor een paar maanden te verlengen, zonder dat hierdoor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.

Houdt de coronacrisis aan, dan bevat de wet de mogelijkheid om deze maatregel te verlengen. Dan kunnen ook huurovereenkomsten die eindigen voor 1 oktober 2020 onder de wet vallen. In dat geval mag verlengd worden tot uiterlijk 1 december 2020. Tijdelijke huurovereenkomsten die al op grond van de wet verlengd waren, kunnen dan nog een keer verlengd worden.

Update 29 juni 2020

De wet is inmiddels verlengd en geldt nu ook voor huurovereenkomsten die eindigen na 31 mei en voor 1 september 2020. Deze mogen tot uiterlijk 1 november 2020 (nogmaals) verlengd worden. Indien de verhuurder het einde van de huurovereenkomst reeds voor 1 juni 2020 heeft aangezegd dan dient de huurder voor 9 juli om verlenging te verzoeken.

Wanneer mag de verhuurder verlenging weigeren?

Als de huurder een voorstel doet, mag de verhuurder wegens een van de volgende zes redenen weigeren:

  1. De woning is verkocht aan een derde en hij moet deze leeg opleveren.
  2. De verhuurder wil de woning renoveren en heeft afspraken met derden gemaakt om de woning leeg op te leveren voor afloop van de gevraagde termijn voor verlenging.
  3. De verhuurder heeft met derden afgesproken dat hij de woning in verband met sloop leeg zal opleveren op een datum voor afloop van de gevraagde termijn voor verlenging.
  4. De woning is al opnieuw verhuurd en de nieuwe huurovereenkomst gaat in voor afloop van de gevraagde termijn voor verlenging.
  5. De verhuurder wil zelf in de woning wonen en heeft geen andere woonruimte meer.
  6. Ook mag de verhuurder verlenging weigeren als de huurder zich niet als een goed huurder heeft gedragen.

Voor de eerste vijf redenen geldt dat de verhuurder de afspraken voor 1 april 2020 moet hebben gemaakt. Onder de zesde reden valt ook uitdrukkelijk het misbruiken van de coronacrisis door de huurder, wanneer deze minder of geen huur betaalt, terwijl geen sprake is van betalingsonmacht. De verhuurder dient de weigering binnen een week schriftelijk aan de huurder te melden.

Wat te doen als de verhuurder verlenging weigert?

Beroept de verhuurder zich op een van de zes weigeringsgronden, dan kan de huurder aan de rechter vragen om de huurovereenkomst te verlengen. Weigert de verhuurder om een andere reden dan de zes genoemde redenen de huurovereenkomst te verlengen met de door de huurder verzochte termijn, dan moet de verhuurder de stap naar de rechter zetten. De verhuurder moet aantonen dat deze een zwaarwichtig belang heeft bij een eerdere beëindiging van de huurovereenkomst. Zolang de rechter niet besloten heeft over de verlenging, blijft de huurovereenkomst in stand. Tegen de beslissing van de rechter kunt u geen hoger beroep instellen.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de spoedwet tijdelijke verhuur? Wilt u meer weten over hoe u de gevolgen van de coronacrisis voor uw vastgoed kunt beperken? Neem contact op met ons juridisch coronacrisisteam:

U kunt ons ook bellen via 020 – 301 55 55 of uw vraag stellen via het contactformulier:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Tijdelijke huur/verhuur, harde voorwaarden

    Bij tijdelijke verhuur van woonruimte moet tijdig het einde van de huur worden aangekondigd. Waar moeten verhuurders op letten bij het opzeggingsbericht?

    Lees meer

    Huur/Verhuur: Meer ruimte voor tijdelijke (ver)huur

    In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?

    Lees meer

    Geeft de coronacrisis huurder van winkelruimte of horeca recht op huurprijsverlaging?

    Vanwege de overheidsmaatregelen tegen corona hebben winkeliers en horeca geen of minder inkomsten. Hebben zij daarom recht op huurverlaging? Dat kan soms inderdaad het geval zijn, maar vaak ook niet. Wanneer wel en wanneer niet?

    Lees meer

    Q&A coronavirus voor ondernemers

    Volg onze coronablog. Vandaag onder andere: Ik heb geen werk meer voor mijn werknemers, wat houdt de nieuwe regeling in voor compensatie van hun loon? Kan ik huurverlaging krijgen als van de verhuurder de winkel dicht moet? Welke mogelijkheden voor krediet biedt de overheid?

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer