Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Goed bestuur: (her)benoemen van bestuurders

Publicatiedatum 27 november 2014

Statuten kunnen bepalen dat bestuurders worden benoemd voor bepaalde tijd, eventueel met de mogelijkheid tot herbenoeming met een maximaal aantal termijnen. Welke gevolgen heeft het wanneer bestuurders niet of niet correct worden (her)benoemd?

statutair directeur - social media

Vergeten herbenoeming

De rechtbank Noord-Holland diende te bepalen of enkele bestuursbesluiten van een stichting rechtsgeldig waren genomen, omdat de zittingstermijn van twee bestuurders was verlopen en deze personen niet waren herbenoemd.

Artikel 3 van de statuten van de stichting luidde:

“Alle bestuursleden worden benoemd voor een periode van maximaal vier jaar. Herbenoeming is onbeperkt mogelijk.”

Daarnaast bepaalde artikel 8:

“Het bestuurslidmaatschap van een bestuurslid eindigt:

(…) d. door periodiek aftreden.”

Bestuurslidmaatschap geëindigd

Na het verstrijken van de benoemingstermijn van vier jaar waren de bestuursleden niet herbenoemd. Volgens de rechtbank staat daarmee vast dat de termijn van de bestuurders is afgelopen en het bestuurslidmaatschap is geëindigd. Het gevolg daarvan is dat de genomen besluiten waarover zij (mede) besloten hebben niet rechtsgeldig (non-existent) zijn.

Geen stilzwijgende benoeming

Het gegeven dat de twee zich (jarenlang) bleven gedragen als bestuurder door de feitelijke macht aan zich te trekken, het beleid te bepalen en de lakens uit te delen maakt niet dat zij  bestuurder bleven. Een stilzwijgende herbenoeming werd niet mogelijk geacht.

Actie

Bestuur en benoemingsorgaan dienen een (eventuele) statutaire zittingstermijn goed in de gaten te houden – bijvoorbeeld via een rooster van aftreden – zodat tijdig een herbenoemingsbesluit kan worden genomen. Daarmee kan worden bereikt dat de rechtspersoon aan haar statutair voorgeschreven bestuur, zoals een minimum aantal bestuursleden, kan blijven voldoen. Tevens kan worden voorkomen dat besluiten (bijvoorbeeld tot benoeming, ontslag, statutenwijziging en/of vaststelling van de jaarrekening) als niet bestaand worden beoordeeld.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het (her)benoemen van bestuurders, (het wijzigen van) de statutaire benoemingsregeling en/of de implicaties en oplossingen voor het ontbreken van herbenoeming? De ondernemingsrechtspecialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. U kunt contact opnemen met:
mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Verschillen tussen de franchise- en de distributieovereenkomst

    De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?

    Lees meer

    WBTR: zorg dat de statuten van uw vereniging en stichting op orde zijn vóór 1 juli 2026

    Op 1 juli 2026 loopt een deel van het overgangsrecht van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) af. Dit heeft vooral gevolgen voor het stemrecht van bestuurders of commissarissen van verenigingen en stichtingen. Wanneer moet u uw statuten aanpassen?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Erfgoedwet: beschermde cultuurgoederen in particulier bezit

    De regering heeft in een brief aangegeven hoe zij de voorstellen uit de adviezen van de Commissie-Buma in regelgeving wil gaan omzetten. Wat betekent dit in de praktijk voor particulieren die kunst of andere cultuurgoederen in eigendom hebben? Maar eerst: wat zijn de regels voor de uitvoer van beschermde cultuurgoederen op dit moment?

    Lees meer

    Erfgoedwet: nieuwe regels voor bescherming cultuurgoederen in particulier bezit

    De regering heeft in een brief aangegeven hoe zij de voorstellen uit de adviezen van de Commissie-Buma in regelgeving wil gaan omzetten. Wat betekent dit in de praktijk voor particulieren die kunst of andere cultuurgoederen in eigendom hebben? Lost dit de problemen van eigenaren op?

    Lees meer

    Corporate governance: compliance

    Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?

    Lees meer